090615-slider-4-veertienrond
090615-slider-3-veertienrond
slider-1
slider-met-tekst
previous arrow
next arrow

Veertienrond: Ook voor gemeentes de nieuwe standaard in zorg én welzijn

Veertienrond biedt hulp in het kader van de WMO. Wij zoeken ondersteuning op basis van wat de cliënt zelf kan en wil. Die ondersteuning kan van professionals komen, maar ook van andere cliënten. Want mensen kunnen veel voor elkaar betekenen als ze worden aangesproken op hun kwaliteiten. Dat is goed voor het zelfvertrouwen, de sociale activering en het opbouwen van een eigen netwerk.

 

 

Andere indicatie

Veertienrond vraagt wat een cliënt kan, wat hij wil en waar hij echt behoefte aan heeft. Daar zoeken we passende hulp bij. Die hulp proberen we op een innovatieve manier te organiseren, bijvoorbeeld door cliënten elkaar te laten helpen. Daardoor verandert hun hulpvraag, wat effect heeft op de indicatie.

We zien vaak dat mensen een hele ruime indicatie krijgen. Daardoor krijgen ze hulp waar ze niet om hebben gevraagd. Hele dagen dagbesteding bijvoorbeeld, terwijl de cliënt met twee halve dagen misschien al tevreden is. Dat is vervelend voor de cliënt, want er wordt voorbijgegaan aan zijn wensen. Bovendien houden we de zorg op die manier onnodig duur. Zorginstellingen zullen de indicatie niet gauw verlagen. Veertienrond doet dat wel, want wij staan voor onze cliënten en voor hun eigen kracht.
We kijken naar wat mensen kunnen en vragen ze om dat in te zetten voor andere clienten. De ervaring leert dat mensen zich daardoor gewaardeerd voelen, meer zelfvertrouwen krijgen en een eigen sociaal netwerk opbouwen. Daardoor neemt de hulpvraag in omvang af’.

Toename zelfredzaamheid

Onze cliënten hebben allemaal een hulpvraag. Dat betekent niet dat ze niets kunnen.

Ieder mens is van grote waarde. Veertienrond zoekt hulp voor de dingen die de cliënt niet meer kan, en kijkt tegelijk naar wat de cliënt kan en wil. We vragen hem vervolgens of hij zijn kwaliteiten wil inzetten voor anderen die een hulpvraag hebben. Dat kan heel simpel zijn: iemand die zelfstandig kan koken, wil misschien wel één dag per week koken voor iemand die dat niet meer kan. En als je graag wandelt, wil je misschien wel af en toe iemand meenemen die in een rolstoel zit. Veertienrond begeleidt waar nodig.

Als cliënten iets voor anderen kunnen betekenen, bloeien ze zichtbaar op. Het is goed voor hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en sociale contacten. Want iedereen wil het liefst gewoon meedoen.

“Bram heeft een lichte verstandelijke beperking. Hij heeft op speciaal onderwijs zijn bakkersdiploma niveau 1 gehaald. Hij kan geen betaalde baan vinden, maar hij wil ook niet de hele dag thuis zitten. Daarom gaat hij vijf dagen in de week naar de dagbesteding. Hij werkt daar zelfstandig in de keuken en heeft geleerd om zelfstandig een maaltijd te koken.

Mevrouw Janssen, bij wie we ook al jaren komen, is licht dementerend. Regelmatig vergeet ze te eten. Haar dochter warmt dagelijks een kant-en-klare maaltijd voor haar op. Die eet mevrouw Janssen wel op, maar het gaat niet van harte.

Bram gaat nu eens per week naar mevrouw Janssen om een verse maaltijd voor haar te koken. De eerste keer bleef ze wachten tot ze haar eten voorgeschoteld kreeg, maar na een paar keer kwam ze kijken waar die lekkere etensgeur toch vandaan kwam. Ze begon steeds beter te eten. Nu staan ze elke week samen te koken. Mevrouw Janssen heeft Bram zelfs een aantal recepten gegeven die nu gebruikt worden bij de dagbesteding.

Bram gaat inmiddels twee dagdelen minder naar de dagbesteding toe.

Klik hier voor onze brochure

RSS